Nyújtások

azért, hogy az izmaink lazák legyenek

Nyújtás

A nyújtás fontossága

A nyújtás

Az izmok nyújtása legalább olyan fontos feladatunk kellene hogy legyen, mint az edzése. Mind az egészségünk, mind pedig a szép izomformák tekintetében fontos, hogy ne hanyagoljuk!

A nyújtás fontossága

Az izmok nyújtása több szempontból is kiemelkedő fontosságú. Egyrészt segít megelőzni a sérüléseket, másrészt pedig szebbek lesznek az izomformák, ha rendszeresen nyújtunk. Emellett növekszik a mozgástartomány, és az egyéb sportok területén is sikeresebbek lehetünk, ha izmaink nincsenek bemerevedve, hanem ruganyosak és lazák. Azonban nem mindegy, hogyan végezzük a nyújtást. Emellett az sem mindegy, hogy mikor nyújtunk – ez függ az adott nyújtás típusától is. Egy alapszabályt mindenképpen tartsunk szem előtt: hideg izmot soha nem nyújtunk! Csakis kellően bemelegített izomzattal álljunk neki nyújtani.

Lássuk a nyújtás két fő fajtáját!

A statikus nyújtás

A statikus nyújtás alatt azt értjük, amikor az adott izmot folyamatosan kitartva a nyújtott pozíciót, a fájdalomküszöbig nyújtjuk. Nem tovább, nem szétszakadni kell! Ezt a fajta nyújtást mindig ezdés végén végezzük. Amennyiben edzés előtt, vagy gyakorlatok közben nyújtunk statikusan, főleg ha erőteljesen nyújtunk, az ronthatja a teljesítményt, és a sérülés veszélyét is növeli. Az erőteljes statikus nyújtás is megterhelő az izomzat számára, így végezzük edzés végén, mindig a megdolgoztatott, bemelegedett izomcsoportra!

A dinamikus nyújtás

A dinamikus nyújtás az a bizonyos „”rugózós” nyújtás. Itt nem tartod ki a végpozíciót, hanem rugózva éred el pillanatokra a végpontot. Sorozatok között végezheted, ugyanis a dinamikus nyújtással megdolgozott izmok ezt követően erősebb összehúzódásra képesek. Végezheted edzés végén, bár ekkor inkább érdemes keverni a statikussal, azaz pár dinamikus rugózás után kitartod a végponton a nyújtott pozíciót, és meg is vagy.

Tehát a lényeg: mindig bemelegített izmokat nyújts, lehetőleg edzés végén, ill. dinamikus nyújtásokat végezhetsz edzés közben. az izmaid meghálálják!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük